Uitpers nummer 122

Arrestatie van Palestijnse mensenrechtenactivisten in IsraŽl


door Trees Kosterman-Zbidat

Om 3 uur in de ochtend van 6 mei 2010 werd de familie Makhoul uit Haifa opgeschrikt door 20 leden van de IsraŽlische veiligheidsdienst en de IsraŽlische politie, die hun huis binnenvielen. Het hele huis werd overhoop gehaald en alle computers en documenten van de hele familie, ook van de twee dochters Hind en Huda (12 en 17 jaar oud) werden in beslag genomen en de man des huizes, Ameer Makhoul, (52 jaar), werd gearresteerd.

Ameer is de directeur van Ittijah, een overkoepelende organizatie voor alle Palestijnse Arabische organisaties in IsraŽl, gevestigd in Haifa. Ameer is ook een mensenrechtenactivist, voorzitter van het comitť voor politieke vrijheid, en regelmatig was hij te vinden bij het leiden van b.v demonstraties tegen de aanval op Gaza, die begon in december 2008 en eindigde 21 dagen later, en vele andere demonstraties, conferenties, ook in het buitenland. Ameer is iemand die opstaat voor de rechten van de Palestijnen binnen de Groene lijn. Ameer is ook iemand die nog nooit geweld heeft gepredikt of gebruikt. Ik ken Ameer meer dan 10 jaar, en het is een man die erg uitgesproken weet te vertellen waar hij voor staat, maar altijd de nadruk legt op geweldloosheid. Ameer is de broer van Issam Makhoul een voormalig lid van de Knesseth , het IsraŽlische parlement. Ameer reist regelmatig naar het buitenland, zo was hij in 2008 op een conferentie in Denemarken waar veel deelnemers uit allerlei Arabische landen aanwezig waren.

Twee weken voorafgaand aan zijn arrestatie had Ameer te horen gekregen, toen hij op weg was naar JordaniŽ, dat hij een uitreisverbod opgelegd had gekregen, dus dat het verboden was voor hem om het land te verlaten.

Ameer Malhoul en Omar Said

Een paar weken daarvoor was er een andere vredesactivist gearresteerd, Omar Said (50 jaar) uit het dorpje Kafr Kana dicht bij Nazareth. Omar werd opgepakt toen hij naar JordaniŽ wilde gaan.

Omar Said is een specialist in alternatieve medicijnen en het medische gebruik van kruiden. Hij heeft internationale roem verworven met onderzoek naar het gebruik van traditionele middelen gebaseerd op lokale planten. Voor dit onderzoek reist hij veel om allerlei kruiden te verzamelen uit de regio, waaronder regelmatige reizen naar JordaniŽ.

In 2007 was hij een van de organizatoren van een internationale conferentie over traditionele Arabische en islamitische medicijnen, in Amman. Ook reist hij regelmatig naar Europese landen, in opdracht van het bedrijf waar hij ook voor werkt of om lezingen te geven en deel te nemen aan allerlei conferenties over alternatieve medicijnen.

Omar Said is ook lid van de IsraŽlische politieke partij ĎBalad". Lid zijn van deze partij is onder de IsraŽlische wet toegestaan. Omar is ook vader van vijf kinderen.

Vanaf het moment dat beide mannen gearresteerd waren werd er een spreekverbod ingesteld, wat betekende dat de IsraŽlische pers niets over deze zaken mocht schrijven. We wisten allemaal dat ze gearresteerd waren, maar niemand wist waarom, zelfs zijn vrouw en zijn advocaten hadden geen enkel idee wat de aanklachten konden zijn.

De eerste 12 dagen nadat Ameer gearresteerd was, mochten zijn advocaten hem niet zien. Niemand wist waar hij was of hoe het met hem was. Toen de advocaten hem voor het eerst na 12 dagen zagen vertelde Ameer dat de Shabak(de veiligheidsdienst) allerlei illegale methoden had gebruikt tijdens de ondervragingen. Methoden die illegaal zijn onder internationaal recht ťn onder IsraŽlisch recht. Zijn ondervragers hadden hem tijdens de ondervragingen gedreigd dat hij er "invalide uit zou komen".

Volgens Ameerís vrouw, Janan, die hem voor het eerst zag toen Ameer na 20 dagen voorgeleid werd voor de rechter, had Ameer veel pijn en hij kon slecht zien. Ze vertelde dat hij totaal uitgeput was en dat ze hem 36 uur achter elkaar aan een stoel gebonden hadden in een houding waarin hij zich niet kon bewegen. Ook heeft men hem nachtenlang slaap onthouden, waardoor hij totaal gedesoriŽnteerd was. Tijdens deze ondervragingsperiode heeft Ameer, onder de druk van de martelingen, een valse verklaring afgegeven.

Toen werden ook de aanklachten bekend en die zijn niet mis. Ameer wordt beschuldigd van:assistentie aan de vijand tijdens de oorlog, samenzwering om te vijand te helpen, spionage en contact met een buitenlandse geheim agent. Volgens de aanklacht heeft hij strategische informatie toegespeeld aan geheime agenten van Hezbollah tijdens meer dan 10 gelegenheden via gecodeerde e-mails.

Ook zou Ameer via zijn organisatie Ittijah, die in Haifa gevestigd is, informatie hebben doorgeven over veiligheidsinstallaties in het noorden van IsraŽl. Hij wordt er ook van verdacht dat hij informatie heeft doorgegeven over twee Mossad kantoren (Mossad is de IsraŽlische inlichtingendienst), een militaire basis en de Rafael-wapenfabriek (dicht bij Sakhnin) , ook zou hij hebben geprobeerd om informatie te verzamelen over de veiligheidsvoorbereidingen van premier Netanyahu en Ehud Barak, minister van defensie.

Een Shin Beth officier( Shin Beth is de binnenlandse veiligheidsdienst) heeft verklaard tegen een van de grootste IsraŽlische kranten, Haaretz, dat iedereen met een goed paar ogen en een computer met Google Earth erop dezelfde informatie kan verkrijgen.

Ook zou Ameer zes namen van personen hebben gegeven aan Hezbollah die potentieel gerekruteerd zouden kunnen worden voor spionage. Hezbollah zou, volgens de aanklagers, ook erg geÔnteresseerd zijn in de resultaten van haar beschietingen tijdens de oorlog in 2006 met IsraŽl, b.v. welke veiligheidsinstallaties ze hadden geraakt.

Omar Said, die ook pas zijn advocaten kon zien 12 dagen na zijn arrestatie, vertelde hetzelfde verhaal. Ook hij is gedurende de ondervragingen uren achter elkaar vastgebonden aan een stoel in een pijnlijke positie, hem werd ook nachtenlang slaap onthouden, eten werd hem onthouden, en hij werd constant bedreigd.

De aanklachten tegen Omar zijn het doorgeven van informatie aan een geheim agent van Hezbollah met wie hij contact zou hebben opgenomen tijdens een vakantie met zijn familie in Sharm el Sheikh , Egypte. Omar heeft alle aanklachten ontkend en ook hij verklaarde dat hij gedwongen werd om valse verklaringen af te geven terwijl hij constant mishandeld en gemarteld werd.

Het contact tussen Ameer , Omar en Hizbollah zou gelegd zijn door een Libanese zakenman, genaamd Hassan Jaja, die in JordaniŽ woont.

De Palestijnse gemeenschap in IsraŽl gelooft niets van al deze aanklachten. Ik persoonlijk ook niet, ik ken beide mannen persoonlijk, wat natuurlijk niet zoveel zegt, maar als je kijkt wat er de laatste tijd allemaal gebeurt, de vele verbale aanvallen tegen de Palestijnse gemeenschap door politieke partijen, en de IsraŽlische pers, dan denk ik dat dit een onderdeel is van het zwart maken van deze gemeenschap en ze af te doen als "de vijand in ons midden".

Hierbij wil ik ook noemen het beledigen en bedreigen van Haneen Zuabi,een Arabisch-IsraŽlisch lid van de Knesseth. Haneen was een van de deelnemers op de Flotilla, op het moederschip de Avi Marmara. Zij is tijdens een zitting van het parlement over de gebeurtenissen op de Flotilla voor van alles en nog wat uitgemaakt, waarvan het minste terrorist was. Ook de andere deelnemers, zoals Sheikh Raeed Salah, de leider van de islamitische beweging uit Um AL Fahem, die ook op de boot was, werden gearresteerd, en bedreigd.

De arrestatie van Omar en Ameer is een onderdeel van een campagne om de Palestijnen in IsraŽl monddood te maken. Uiteraard gebeurt dit al jaren, het is voor mij niet de eerste keer dat mensen in mijn omgeving gearresteerd worden en van de meest idiote dingen beschuldigd worden. Maar ik krijg het idee dat het nu veel gestructureerder en veel intenser gebeurt dan de vorige keren. Men neemt nu de leiders onder schot.

Ameer is door Amnesty International uitgeroepen tot gewetensgevangene, en Amnesty heeft de IsraŽlische autoriteiten opgeroepen de intimidatie van mensenrechtenverdediger Ameer Makhoul te stoppen. Philip Luther, adjunct-directeur van Amnesty Internationalís programma voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika verklaarde: "Als er gegronde redenen zouden zijn om hem te vervolgen, wat onwaarschijnlijk is, moet hij aangeklaagd worden voor een vaststaande misdrijf en worden berecht in een eerlijk proces volgens internationale standaarden, dit geldt ook voor Omar Said".

Ameer moet weer voorkomen, maar iedere keer dat er een datum bekend wordt gemaakt, en mensen zich opmaken om naar de rechtbank te gaan, wordt die datum weer veranderd. Ik krijg het idee dat men geen pottenkijkers wil hebben tijdens de zitting.

Ik ontving van de vrouw van Ameer, Janan, per e-mail een brief van Ameer, die hij geschreven heeft in de gevangenis. Ik wil Ameer een stem geven en heb de brief vertaald in het Nederlands:

30 Mei, 2010

Een brief uit de Gilboa gevangenis, Ameer Makhoul.

Nadat men mij heeft toegestaan om pen en papier te hebben, wat de laatste 3 weken verboden was, en nadat mij is toegestaan om uit mijn totale isolatie te komen, is nu het moment gekomen om een korte brief te schrijven uit mijn gevangenis (Gilboa).

Het is een geweldige kans voor mij om mijn dankbaarheid te laten zien, de groeten te doen aan alle collegaís, vrienden en solidariteitsgroepen, organisaties en individuele personen, internationals, Arabieren , IsraŽliís en Palestijnen in ons vaderland en in de diaspora.

En speciaal groet ik degenen die mijn familie bezocht hebben en hen hebben geholpen met het verwerken van de traumatische ervaring die zij hebben ondergaan op 6 mei (de dag van de arrestatie) tot nu.

Het is nu het moment om mijn grote dankbaarheid uit te drukken aan alle internationale en nationale mensenrechtenorganisaties die hun stem hebben laten horen.

Ook wil ik mijn dankbaarheid uitdrukken aan alle partners van Ittijah die mij/ons gesteund hebben in de strijd voor gerechtigheid en in de strijd voor een eerlijk proces waarin ik mijn onschuld kan bewijzen.

Lichamelijk lijd ik veel, maar moreel gezien is het een geweldig gevoel om te weten wat solidariteit betekent.

Mijn verhaal is dat de IsraŽlische inlichtingendienst , de Shabakn, iets veronderstelt zonder dat men iets weet en zonder ook maar enig bewijs te hebben.

Men eiste en dwong mij om gedetailleerd uit te leggen hoe ik precies deed wat ik niet gedaan heb, nooit. Mochten ze een logisch probleem hebben om de puzzel compleet te maken, zij hebben de legale middelen om alles in te vullen en noemen dit dan "geheim bewijs", waar mijn advocaten en ik geen legaal recht op hebben om te weten wat dit "geheime bewijs" is.

Volgens de IsraŽlische media, ben ik al schuldig verklaard, een terrorist en een supporter van terreur. Het spel hier is dat ik schuldig ben of ik nou wel of niet kan bewijzen dat ik niet schuldig ben.

Deze collectieve veronderstellingen en aannames gelden ook voor de rechtbank en procesprocedures.

Het misbruik van bewijs en procedures voor een eerlijk proces zijn cruciaal. De Shabak kan allerlei leugens vertellen in de rechtbank en ze noemen het "geheim bewijs", ze kunnen me verbieden om mijn advocaten te zien, of spreekverboden opleggen voorde pers, me in totale isolatie houden en andere slimme manieren van mishandeling en marteling, die geen direct bewijs achterlaten, hoewel dit erg wreed en moeilijk is.

(zie Adalah: www.adalah.org).

Ik geloof erin dat mijn zaak een kans is om deze methoden aan de kaak te stellen, deze methoden die worden gebruikt voor het criminaliseren van mensenrechtenverdedigers.

Ik wil nog een keer jullie steun en solidariteit benadrukken. Ik zie dit als een essentiŽle en cruciale boodschap van steun aan het slachtoffer en wil een halt toe te roepen aan de onderdrukker.

Dank jullie wel, laten we doorgaan op onze weg naar gerechtigheid, menselijke waardigheid, mensenrechten en ervoor proberen te zorgen om een eerlijk proces te krijgen.

Met hartelijke groeten

Ameer Makhoul

(Uitpers nr. 122, 11de jg., juli-augustus 2010)

Hieronder een paar links naar websites waar meer informatie in het engels staat over beide zaken.

http://www.aivl.be/nieuws/IsraŽl-moet-intimidatie-mensenrechtenverdediger-stoppen/25407

http://freeameermakhoul.blogspot.com/

http://www.adalah.org/eng/pressreleases/pr.php?file=18_05_10_1

http://palestinevideo.blogspot.com/2010/05/torture-in-IsraŽl-ameer-makhoul-and.html

http://www.facebook.com/group.php?gid=115095168526586

Mail dit artikel door naar uw vriend(en)Mail dit artikel door naar uw vriend(en)

Print dit artikelPrint dit artikel

Facebook

S N E L I N D E X

Uitpers nr. 122


Copyright (C) 1999 - 2020. All rights reserved. Voor overname artikels of informatie: Contacteer de redactie