Uitpers nummer 122

Grote crisisdemo’s in Duitsland


door Frank Slegers

Onder het motto "wij zijn allen Grieken" kende Duitsland op zondag 12 juni grote demonstraties tegen de manier waarop de kosten van de crisis afgewenteld worden op de onderste lagen van de samenleving.

Er hadden zich allerlei bondgenootschappen gevormd om aan de demonstraties deel te nemen. In verschillende steden zijn lokale 'krisenbundnisse' ontstaan (Berlijn, Bremen, Kassel enzovoort). De algemene eis van de demonstraties was : "Wij betalen niet voor jullie crisis!" en "Voor een Solidaire Samenleving". Een van de hoofdthema's van de kritiek was de bezuiniging op gezondheidszorg, waar nu een eigen risisco ingevoerd dreigt te worden.
In Stuttgart en Berlijn kwamen tienduizenden mensen de straat op. Het motto was onder meer: "Wij Zijn Allen Grieken".

Stuttgart

In Stuttgart gingen zo'n 15.000 mensen de straat op, waarvan 500 zich in een 'anti-kapitalistisch blok' hadden verenigd. Grote commotie ontstond toen een hoge SPD-er, Claus Schmiedel, aanstalten maakte om vanaf het podium de menigte toe te spreken en eerst luid uitgejoeld werd en later met eieren en andere voorwerpen bestookt werd door mensen die kennelijk niet waren vergeten hoe de SPD eerder samen met de Grünen begonnen was met bezuinigen en afbreken van sociale voorzieningen. Politie ging hand in hand met ordebewaarders van de vakbond tegen de demonstranten tekeer en moest de spreker op het podium beschermen.

Berlijn

In Berlijn waren tussen de 20.000 en 35.000 mensen op de been, afhankelijk van welke nieuwsbron je neemt. Naast veel demonstranten was er ook een overdaad aan politie die al snel overging tot het aanvallen van delen van de demonstratie. Met name het gedeelte waar het anti-kapitalistisch blok zat.

Spraakmakend was een reactie daarop van demonstranten die een paar fikse stukken vuurwerk naar de politie-eenheden gooide, die een ernorme knal gaven en de politie daadwerkelijk van slag bracht. Politiewoordvoerders trokken meteen alle middelen van de planken en verklaarden dat het om 'splinterbommen' ging en dat twee agenten zwaar gewond waren geraakt en in het ziekenhuis geopereerd moesten worden. Hoewel ze daarvoor geen enkel bewijs aanvoerden (en ook geen gewonde agenten aan de media konden tonen) namen de meeste media dit bericht klakkeloos over.

Vreemd is in ieder geval dat er geen enkele gewonde agent op de filmpjes te zien is, en er ook geen gewonde demonstranten waren. Er is ook geen ziekenauto bij gehaald en twee dagen later waren er geen gewonde agenten meer in het ziekenhuis en waren drie demonstranten die gearresteerd waren omdat ze wat met de knallen te maken zouden hebben, alweer vrijgelaten.

Je zou bijna vergeten waar het om ging: groeiend protesten tegen de crisismaatregelen van de Duitse regering.

(Uitpers nr. 122, 11de jg., juli-augustus 2010)

Dit artikel is een samenvatting van de informatie op de website globalinfo. Zie http://www.globalinfo.nl/Nieuws/grote-crisis-demos-in-duitsland.html

Mail dit artikel door naar uw vriend(en)Mail dit artikel door naar uw vriend(en)

Print dit artikelPrint dit artikel

Facebook

S N E L I N D E X

Uitpers nr. 122


Copyright (C) 1999 - 2020. All rights reserved. Voor overname artikels of informatie: Contacteer de redactie